последен

последен
прил. - сетен, краен, финален, заден, дирен, късен, прощален
прил. - заключителен, окончателен, дефинитивен, решителен
прил. - нов, модерен
прил. - изостанал, незначителен, отрепка, отхвърлен
прил. - най-нов, най-авторитетен, решаващ
прил. - неотдавнашен, скорошен, съвременен
прил. - моден

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • мясопуст —   последен ден, в който се яде месо …   Църковнославянски речник

  • ЛИФО — (анг. LIFO, скр. од last in, first out последен влегува, прв излегува) комп. начин на привремено чување (баферирање) на податоци податокот што влегол последен на баферот, прв излегува …   Macedonian dictionary

  • кончина — същ. смърт, умиране, гибел, свършек, край, мор, последен дъх, последен час, вечен сън, вечен покой, небитие, гроб …   Български синонимен речник

  • смърт — същ. умиране, кончина, гибел, свършек, край, мор, последен дъх, последен час, вечен сън, вечен покой, небитие, гроб същ. разорение, декрет, статут …   Български синонимен речник

  • Bulgarian films of the 1970s — A list of the most notable films produced in Bulgaria during the 1970s ordered by year of release. As yet translation and formatting has not been done. For an alphabetical list of articles on Bulgarian films see . 1970*ЕЗОП; 1970 *КИТ; 1970… …   Wikipedia

  • Ултима Тула — (лат. ultimus последен + Тула) крај на светот …   Macedonian dictionary

  • антихрист — (грч anti Christos) 1. според учењето на христијанската религија главниот и последен непријател на Христос, што ке се појави пред второто Христово доаѓање, 2. непријател на христијанството, 3. фиг безбожен човек …   Macedonian dictionary

  • ахирет — (тур ahyr последен) оној свет, задгробниот живот …   Macedonian dictionary

  • преклузивен — (лат. praeclusivus) што исклучува, исклучен, што спречува, што одбива преклузивен рок непроменлив, неодложен, конечен, последен рок до кој мора да се изврши нешто преклузивна пресуда пресуда со која некој се одбива или се исклучува од некое… …   Macedonian dictionary

  • суперревизија — (лат. super, revisio) 1. повторна ревизија, повторен преглед на веќе прегледаното 2. тип. последен преглед на слогот пред печатењето …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”